Bevlogen hoogvlieger pleit voor hogere vluchtroutes

Het is serieus. Zowel de kop  hierboven als het onderwerp. Leest u onderstaand en het zal u duidelijk worden waarom. Op dinsdag 24 oktober organiseerden de gemeente en PB Den Nul namens de Gemeenschappelijke Plaatselijk Belangen Olst-Wijhe een informatiebijeenkomst over de geplande routes voor vliegtuigen van en naar vliegveld Lelystad. De belangstelling was groot. Er waren ongeveer 200 personen aanwezig.

Wethouder Marcel Blind opende de bijeenkomst en heette de aanwezigen welkom. Hij gaf het woord aan Alexander ter Kuile van Hoog Overijssel voor een presentatie over de verwachte effecten voor de gemeente Olst-Wijhe. Wat een bevlogen, gedreven man en wat een kennis van zaken. Hij had in dienst moeten zijn bij de overheid, bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ter Kuile maakte de aanwezig duidelijk hoe ons luchtruim in elkaar steekt, wie het in welk deel voor het zeggen heeft en waarom de gekozen locatie voor extra vluchten, Lelystad Airport zo’n slechte keuze is.
De actiegroep Hoog Overijssel heeft het plan gepresenteerd voor een betere indeling van het luchtruim. De aanvliegroutes MOETEN hoger en ze KUNNEN hoger. Dit heeft alleen maar voordelen:

  • Voor de inwoners: veel minder herrie op de grond en schonere lucht;
  • Voor de piloten en passagiers: minder gevaar voor botsingen met vogels;
  • Voor luchtvaartmaatschappijen: naar schatting 8% lager brandstofgebruik.

 

Tot 2 november a.s. kunnen alle inwoners van Nederland reageren op de plannen via internetconsultatie.nl. Op de website www.hoogoverijssel.nl vindt u meer informatie. Daar staat ook een voorbeeldreactie die u kunt gebruiken. Maakt u ook gebruik van deze mogelijkheid. Hoe meer stemmen…….

Daarnaast heeft de actiegroep Hoog Overijssel geld nodig. Het is een club vrijwilligers die zich onbezoldigd inzetten voor anderen. De actie die Hoog Overijssel kost veel geld. De gemeente Olst-Wijhe overweegt geld te steken in de juridische strijd tegen de lage vliegroutes van Lelyport Airport. Een volle raadszaal riep wethouder Marcel Blind daartoe op. Eerder droegen twee andere gemeenten elk 10.000 euro bij. Hoog Overijssel heeft al 30.000 euro uitgegeven aan advocaten die een concept-dagvaarding klaar hebben waarmee HoogOverijssel de staat voor de rechter wil dagen voor het overschrijden van geluidsnormen, mocht overleg mislukken. HoogOverijssel stelt een ton nodig te hebben en riep ook burgers op een bijdrage te leveren. U kunt ze ook steunen, de gegevens staan op de website www.hoogoverijssel.nl . 

 Aanvullling 25 oktober, gepubliceerd in de Stentor: Tweede kamer wil opheldering over fouten in het onderzoek over Lelystad Ariport.  
Meer informatie over deze kwestie vindt u op de website www.hoogoverijssel.nl . 
spacer