WhatsApp BuurtPreventie

Logo-ALARM-WAPB-totaal-transparant-kleinIn vele gemeenten in Nederland is het afgelopen jaar WhatsApp BuurtPreventie ingevoerd. Ook in Olst-Wijhe is in een aantal wijken al een groep actief. Vanaf nu doet Wesepe ook mee. Weet u al wat het inhoudt?

Buurtbewoners tippen elkaar via WhatsApp over mogelijke verdachte situaties. U kunt het aantal woninginbraken en bijvoorbeeld vandalisme terugdringen, door deel te nemen in een WhatsApp-groep samen met uw buurtbewoners. U moet wel over een smartphone met Whatsapp beschikken, om deel te kunnen nemen aan een WhatsApp-groep.

Ik wil meedoen

Opgeven is eenvoudig: stuur een e-mail met daarin uw naam, adres en mobiele telefoonnummer naar wabp@plaatselijkbelangwesepe.nl. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de WhatsApp BuurtPreventiegroep Wesepe. Uw telefoonnummer is alleen zichtbaar voor andere gebruikers van dezelfde WABP-groep. Iedereen die woont in het postcodegebied 8124 (Wesepe) kan meedoen. Andere voorwaarden om mee te doen zijn de huisregels, die hieronder staan.

Huisregels

1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar;
2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in Nederland en België;
3. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon;
5. Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen;
6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
7. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;
9. Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.

Aanvullende deelnemersvoorwaarden:
1. Het lid van de groep woont in de wijk van de groep;
2. Het niet houden aan de afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep;
3. In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslissen de leden van de regiegroep in samenspraak met de politie en gemeente.

Waarom werkt buurtpreventie via WhatsApp zo goed?

Allereerst omdat circa 10 miljoen mensen in Nederland WhatsApp gebruiken. Dagelijks blijven landelijk de aanmeldingen van nieuwe wabp groepen binnenstromen bij www.wapb.nl. De media publiceert dan ook bijna dagelijks wel een bericht waaruit blijkt dat een groep succesvol is in het terugbrengen van bijvoorbeeld het aantal inbraken.En wie wil er nou niet meer veiligheid!

Maar wat maakt een wabp groep nou succesvol?

Succesvolle groepen hanteren duidelijke huisregels en zorgen ervoor dat de groep geen babbelbox is.
Uit onderzoek is ook gebleken dat de zichtbaarheid een belangrijke rol speelt. Inbrekers mijden wijken waar wabp groepen actief zijn.

Opgeven of meer informatie

Opgeven is eenvoudig: stuur een e-mail met daarin uw naam, adres en mobiele telefoonnummer naar wabp@plaatselijkbelangwesepe.nl. Wilt u eerst meer informatie, stel dan uw vraag per e-mail op hetzelfde adres. Informatie over de landelijke organisatie vindt u op www.wabp.nl.