12-kernen route

12-kernenroute-Olst-WijheDe Twaalf kernenroute is een fietsroute die is samengesteld door de Plaatselijke Belangen van de gemeente Olst-Wijhe. Het centrale punt hiervan is het gemeentehuis in Wijhe. In 2012 is deze fietsroute tijdens de opening van het nieuwe gemeentehuis aan de gemeente aangeboden.

De Twaalf kernenroute bestaat uit vier delen. Deze verbinden de kernen of buurtschappen van de gemeente. Dit zijn Olst, Wijhe, Boskamp, Eikelhof, Wesepe, Middel, Boerhaar, Marle, Den Nul, Welsum, Elshof en Herxen. Deze plaatsen hebben ieder hun eigen kenmerken en bijzonderheden. U kunt dat tijdens de fietsroutes ontdekken. De routes starten op de Loswal en de Passantenhaven bij het TOP (=toeristisch opstap punt).

De Twaalf kernenroute laat u kennismaken met Olst-Wijhe bekeken door de bril van de lokale bewoners. De Plaatselijke Belangen hebben deze kennis samengebracht. De routes leiden u langs de meest bijzondere en vaak nog onontdekte plekjes en paadjes van de gemeente. Hierdoor zijn het niet meteen de snelste en gemakkelijkste fietsroutes binnen de gemeente geworden.

U kunt genieten van het gevarieerde landschap met diverse prachtige vergezichten. Het noorden en oosten van de gemeente kenmerken zich door het open agrarische landschap. U fietst daar langs de uitgestrekte weilanden met talrijke koeien. De routes leiden u door de IJsselvallei en laten u ervaren welke invloeden de IJssel op het landschap heeft gehad. U fietst over slingerende dijken en langs eeuwenoude rivierduinen, uiterwaarden en de restanten van een steenfabriek.

In het zuidelijke gedeelte van de gemeente kunt u genieten van de beslotenheid van het prachtige coulisselandschap met boswallen en bomenrijen. Indrukwekkend zijn ook de monumentale boerderijen, de gerestaureerde molens, statige landhuizen en havezaten, die u verspreid langs de routes tegenkomt. In de gezellige dorpen en bij de vele rustpunten kunt u even bijkomen van alle indrukken die u onderweg heeft opgedaan.

De routes zijn bedoeld voor fietsers die de leuke paadjes van de gemeente willen verkennen en zich niet laten afschrikken door een hobbelweg of een stukje weg waar het fietsen soms wat lastiger is. Op de bijgevoegde kaarten ziet u dan gelijk wat de alternatieven zijn om een zandpad te vermijden om daarna de route weer op te pakken.

U kunt de route in één keer downloaden, of u kunt de vier etappes als afzonderlijk document downloaden. De route in pdf-bestandsformaat:

Hieronder de route als gpx-bestand, geschikt voor diverse navigatiesystemen. Klik met de rechtermuisknop en kies voor ‘opslaan als’:

Natuurlijk kunt u onze gemeente ook verkennen door zelf uw route uit te stippelen met behulp van het fietsroutenetwerk Salland: http://www.fietseropuit.nl/fietsroute/overijssel/wesepe/