Wandelnetwerk Salland

Een stevige wandeling over de Holterberg? Lekker uitwaaien in het afwisselende waterlandschap langs de IJssel? Dwars door de historische Hanzestad Deventer en pittoreske dorpen zoals Raalte en Wijhe wandelen? Met het Wandelnetwerk Salland ontdekt u de mooiste plekken van de regio! Wandelnetwerk Salland omvat:

  • 735 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden;
  • 140 gemarkeerde wandelroutes;
  • Startpunten met informatiepanelen die u de wegwijzen;
  • 1 overzichtskaart van het wandelnetwerk, verkrijgbaar bij recreatiebedrijven, grotere boekhandels en de Tourist Info’s/VVV’s en in de webwinkel;
  • Informatie folder ‘Zo werkt het’. De voor Wesepe relevante formatie uit deze folder wordt hieronder ook weergegeven;

De regio Salland, gelegen in West-Overijssel, is thuishaven van bekende plekken als Deventer, Olst-Wijhe, Raalte, Hellendoorn, Rijssen-Holten en het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Wesepe maakt daar onderdeel van uit.

Zo werkt het!

Wandelnetwerk Salland koppelt honderden kilometers rondwandelingen door middel van routepalen
en genummerde keuzepuntpalen aan elkaar.

Routepalen

De rondwandelingen zijn gemarkeerd door houten routepalen met metalen banden en gekleurde pijlen. Iedere route heeft een eigen kleur en elke route is in twee richtingen te belopen. Deze routes variëren in lengte van circa 2 tot 20 kilometer. Onderaan deze pagina zijn gps-bestanden te downloaden, die hebben een vaste richting.

Keuzepuntpalen

Op plaatsen waar routes elkaar raken zijn keuzepuntpalen geplaatst. Keuzepunten zijn herkenbaar aan de oranje kop met een letter-cijfercombinatie. Bij een keuzepunt kan de wandelaar overstappen op een andere kleur route. Aan de hand van de kaart van het wandelnetwerk is het mogelijk om via de keuzepunten een eigen route samen te stellen.

Informatiepanelen

Op diverse plekken in Salland zijn 46 startpunten, voorzien van een informatiepaneel. Op een informatiepaneel ziet de wandelaar een kaart met de routes in de directe omgeving. Ook toont ieder paneel enkele interessante plekken in de omgeving, voorzien van een foto en korte beschrijving. 

Bestaande en nieuwe routes

Alle bestaande gemarkeerde wandelroutes zijn herkenbaar in het wandelnetwerk opgenomen. Voorbeelden zijn de Lange Afstand Wandelroutes (LAW-routes) als het Marskramerpad, het Maarten van Rossumpad, het Hanzestedenpad, maar ook de streekroute Sallandse Zandloper is opgenomen. Deze routes worden gekenmerkt door een afwijkende markering voor rechtdoor, namelijk geen pijl maar een tweekleurig blokje.

Ommetjes

De afgelopen jaren zijn in Salland diverse prachtige wandelommetjes gerealiseerd in Nieuw-Heeten, Bathmen, Welsum, Heino, Schalkhaar, Mariënheem, Luttenberg en Wesepe. Alle ommetjes waren al voorzien van de markeringspalen van het wandelnetwerk, zodat deze nu volledig geïntegreerd zijn in het netwerk. Ze blijven wel herkenbaar door het logo-stickertje onder de routepijlen.

Wandelkaart

Om goed voorbereid aan een wandeltocht te beginnen is het handig om de wandelkaart van Salland te gebruiken. Deze kaart biedt een compleet overzicht van de startpunten, alle routes, praktische informatie en interessante bezienswaardigheden. De kaart kost € 5,95. Meer info: www.sallandwandelland.nl

Salland Wandelweb

Met het Salland Wandelweb kan iedereen vanaf de smartphone mooie routes wandelen. De routes kunnen ook uitgeprint worden. Tijdens het wandelen ontvangt u informatie op uw smartphone. Elke wandeling bevat stempelposten. Wandelaars maken door het verzamelen van stempels (digitale of fysieke stempels) kans op een leuke prijs. Kijk op: salland.wandelweb.nl

Wandelen in en om Wesepe

In en om Wesepe zijn zes routes beschikbaar, in afstand varieerend van 1,2 tot 13,6 kilometer. Het startpunt van de routes is op de hoek Scholtensweg-Ds. E. Kreikenlaan. Parkeermogelijkheden zijn er bij het Wapen van Wesepe, waar u overigens ook terecht kunt voor een kopje koffie, drankje, hapje, enzovoorts. Vanaf het terras heeft u uitzicht op de St. Nicolaaskerk. Aan de rand van de parkeerplaats staat een informatiepaneel.

 

De routes zijn ook beschikbaar als gps-bestand, met de extensie gpx: