Evert opent ogen in Wesepe

Hoewel Wesepe een dorp is met grote sociale cohesie, kon afgelopen week ex inbreker en nu inbraakpreventie-adviseur Evert Jansen toch ongehinderd door het dorp lopen en niemand heeft hem aangesproken. “Als je iets verdachts ziet, onderneem direct actie: bel de politie. Jullie moeten samen zorgen dat het veilig blijft. De beste beveiliging is de mens zelf. “

Gezien worden

Evert  geeft door heel Nederland presentaties. “Dan loop ik eerst door een wijk en maak ik foto’s wat ik allemaal zie. Een enkeling heeft hem dan ook in Wesepe zien lopen, maar niemand heeft iets gemeld en niemand heeft hem aangesproken. “Ik wil gezien worden en wil dat de politie komt.  En dat moet sneller. Als er een melding is op de Whatsapp-groep  onderneem dan meteen actie en kijk naar buiten. Ik heb vandaag van half drie tot kwart over vier in jullie dorp gelopen en moest op jullie wachten tot negen uur ’s avonds.”

Deur op slot

Gereedschap blijken inbrekers amper nodig te hebben. “Ik ging vroeger alleen op pad met 2 schroevendraaiers een koevoet en een baco. Voor de rest gebruik ik wat mensen voor en achter het huis laten staan. “” Evert waarschuwt ook dat als je ook maar even van huis gaat, bijvoorbeeld  om de kinderen op te halen van school of de hond  uit te laten, doe dan de garage of schuttingdeur op slot.  “Zo maak je het een inbreken moeilijk en gaat hij verder.  Want ze kunnen heel snel binnekomen..  Daarbij worden ze ook nog geholpen door spullen die gewoon buiten staan: trapjes en clico’s.”  Tevens zijn er in de tuin regelmatig  kruiwagens ter beschikking om de gestolen goederen gemakkelijk af te voeren…

En dan in de vakantieperiode: schakel een buiten stopcontact uit zodat de beveiliging niet meteen uitgeschakeld kan worden  En maak dan ook gebruik van een tijdschakelaar voor de binnenverlichting. Voor de  buitenverlichting  is het veel beter om gebruik te maken van een bewegingssensor. “Dat valt vaak ook de buren op en weet je dat er dan iemand loopt.” .

Evert ziet ook dat meer dan de helft de laptop op de eettafel heeft staan.  “Zet geen waardevolle spullen in het zicht.  Dat lokt uit om naar binnen de komen. “ En ben je boven, hoor je  beneden iets en vermoed je een inbreker: “Ga je niet verstoppen maar ga schreeuwen, maak geluid en doe het licht aan, maar ga er niet achteraan. Dit omdat ze van boven naar beenden beginnen. Als ze niets horen gaan ze naar boven omdat ze denken dat er niemand is. Maar worden ze gestoord, dan gaan ze er als een wervelwind van door. “ Zo had Evert een boeiend betoog waar de Wesepenaren hun voordeel mee kunnen doen en zo te horen ook gaan doen. Belangrijk doel: Samen zorgen voor inbraakpreventie.

spacer